Barbara Guerra

Barbara Guerra, dottore di ricerca in Geografia Economica, appassionata da sempre di cucina d’autore. Ha coniugato i suoi studi e l’amore per l’enogastronomia nell’elaborazione di un modello di sviluppo territoriale ideando e organizzando con Albert Sapere, il congresso di cucina d’autore LSDM. Sommelier e Maestra assaggiatrice di formaggi, ha scelto con convinzione di lavorare al Sud per valorizzare, promuovere e far conoscere le materie prime d’eccellenza del paniere agroalimentare. Scrive di cibo e territori da oltre 10 anni ed è co curatrice delle guide on line 50 TOP PIZZA e 50 TOP ITALY.


Barbara Guerra has a PhD in Economic Geography. She has always been passionate about the culinary arts. She has managed to combine her studies and love for food and wine to design the signature cooking congress LSDM, a model of territorial development conceived and created along with Albert Sapere. She is also a sommelier and master cheese taster. She is deeply committed to her choice to work in the south of Italy in order to valorize and promote the excellent raw materials originating from this area's agrifood culture. She has been writing about food and territories for over 10 years and is co-editor of the online guides 50 TOP PIZZA e 50 TOP ITALY.

Albert Sapere

Albert Sapere, capaccese, sommelier di lungo corso, maestro assaggiatore di formaggi ed assaggiatore d’olio. Ideatore, assieme a Barbara Guerra, del congresso internazionale di cucina d’autore LSDM - Le Strade della Mozzarella, primo ad avere una relazione di un pizzaiolo sul palco. Si occupa di ristorazione, autore per una famosa guida di ristoranti, contributore per la cucina fine dining della testata on line Luciano Pignataro. Ideatore di 50 Top Pizza, è sostenitore del concetto che il movimento della pizza in Italia, nelle sue massime espressioni, sia come l’NBA per il basket. Le pizzerie italiane giocano un vero e proprio campionato del mondo non solo per la bravura dei maestri artigiani ma anche perché l’Italia è il Paese dei prodotti della pizza.


Albert Sapere is from Capaccio. He is a long-standing sommelier and master cheese and oil taster. He is the co-creator along with Barbara Guerra of the international signature cooking congress, LSDM - Le strade della Mozzarella. This is the first congress to have had a pizza chef’s presentation on stage. In his work, Albert deals with gastronomy, and he is the author of a famous restaurant guide while also being a contributor to an online fine dining and cuisine publication by Luciano Pignataro. He is the creator of 50 Top Pizza, and is a strong supporter of the concept of the pizza movement in Italy. In its highest expression, it represents what the NBA is for basketball. Italian pizzerias take part in a bonafide world championship, not only because of the skills of the Italian master craftsmen, but also because Italy is homeland of pizza products.

Luciano Pignataro

Luciano Pignataro, laureato in filosofia e giornalista professionista, è stato caposervizio al Mattino di Napoli, dove tutt’ora si occupa di gastronomia e scrive la rubrica di vino più antica d'Italia su un quotidiano. Ha collaborato dal 1998 al 2017 alla Guida Ristoranti de L’Espresso (negli ultimi cinque come coordinatore Sud) e, dalla fondazione sino al 2018, a Slow Wine come responsabile Campania e Basilicata. Il suo sito, www.lucianopignataro.it, aperto nel 2004, è tra i più cliccati d'Italia nel settore enogastronomico. Ha seguito il fenomeno della rinascita della pizza, sin dall'inizio, sul blog e su Il Mattino. Professore a contratto presso il Dipartimento di Agraria, con Federica Web Learning ha curato un corso video sulla pizza. Ha scritto numerosi libri e guide. Le sue ultime pubblicazioni: La Pizza (Hoepli); Il Metodo Cilento (Mondadori).


Luciano Pignataro has a degree in Philosophy and is a professional journalist. He was head of the department at the Mattino newspaper in Naples, where he still handles gastronomy for the publication. He writes for the oldest wine column in Italy. From 1998 to 2017 he also was a contributor the L’Espresso restaurant guide (and in the final five years he was the coordinator for the south of Italy). Since 2018 he has been responsible for the regions of Campania and Basilicata for the foundation Slow Wine. His website www.lucianopignataro.it was created in 2004 and is among the most popular sites in Italy in the food and wine sector. From its beginning, he has been following and writing about the phenomenon of the rebirth of pizza, both on his blog and for Il Mattino. He is a Professor at the Department of Agriculture and he has curated a video course about pizza with Federica Web Learning. He has written numerous books and guides. His latest publications are La Pizza (Hoepli) and Il Metodo Cilento (published by Mondadori).

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