Forza
7° 50 Top Pizza Europa 2023
Best Fried Food
Il Fritturista 2023
Oleificio Zucchi Award
In una delle strade della borghesia di Helsinki, il locale di Salla e Luca Platania è diventato assoluto un riferimento per la città, la Finlandia e per il mondo della pizza. Un laboratorio di sperimentazione e di qualità, ma anche un ponte tra culture diverse. Infatti qui si incrociano la tradizione romana, della pizza in teglia e dei meravigliosi fritti, fatti a regola d’arte, quella napoletana contemporanea della pizza tonda ed i prodotti finlandesi. Impasti fantastici sia per la taglia alla romana che per la tonda contemporanea, aromatici, profumati, raccontano dell’enorme lavoro di Luca fatto in questi anni. Per le farciture si passa dalla bufala e nduja per la teglia, alla The Queen che è la margherita, fino alla genovese di cervo però, veramente deliziosa. Selezione del bere accurata, con tante chicche dall’Italia. Da provare assolutamente il maritozzo, uno dei migliori in circolazione.
In one of the streets of the middle-class of Helsinki, Salla and Luca Platania's restaurant has
become an absolute landmark in the city, Finland, and for the world of pizza. This is a laboratory
where experimentation and quality take place while connecting different cultures. In fact, here the
Roman tradition of pan pizza and wonderful fried foods, are executed to perfection, and they
meet the contemporary Neapolitan tradition of round pizza while using local products. Fantastic
doughs both for the Roman size and for the contemporary round pizza that are aromatic and
fragrant. The enormous dedication that Luca has put into his work, especially in recent years,
really shows. For the toppings, we go from buffalo and nduja for the pan pizza to “The Queen”
which is, of course, the margherita up to the truly delicious Genovese. Careful care is taken for the
selection of drinks, with many Italian labels. A must-try is definitely the “Maritozzo”, possibly one
of the best desserts you can try.