Pizzerie Eccellenti 2021
33 Pizza e Birra
Piccolo ma accogliente locale del centro storico di Albenga condotto con passione da una giovane coppia, lui in sala e lei davanti al forno a legna. Le pizze sono in stile napoletano, proposte con impasti a lunga lievitazione, anche con farine integrali: i bordi sono croccanti, il disco morbido, il topping equilibrato. Gli ingredienti delle farciture sono di qualità e spesso del territorio (basti citare il basilico dell’isola Gallinara). Molto interessante la variegata proposta delle farinate, mentre una menzione particolare meritano i dolci fatti in casa. La buona scelta di birre artigianali anche locali e soprattutto la disponibilità e l’entusiasmo del servizio, fanno consigliare la sosta.
This is a small but cozy pizzeria in the historic center of Albenga run by a young couple with dedication. He takes care of the dining area while she is at the wood-fired oven. The pizzas are in the typical Neapolitan style, made with long-leavened doughs, and even with wholewheat flours. The crust is crunchy while the base is soft and the toppings are well-balanced. The ingredients used for the toppings are of high quality and often local (one, for example, is the basil from Gallinara island). The wide range of 'farinata' (a type of pancake made from chickpea flour) is very interesting and the homemade desserts also deserve a special mention. There is a good selection of craft beers that include local labels, but, above all, the attentiveness and enthusiasm of the service make this a recommended stop.